Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Tıbbi Kenevir Ürünlerinin Eczanelerde Satışına İzin Veren Kanun Yasalaştı

Fundanur Öztürk
BBC Türkçe

Kenevirden elde edilen çeşitli ürünlerin eczanelerde satışı dahil sağlık alanında yeni düzenlemeler getiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Tıbbi kenevirin eczanelerde satışının önünü açan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile tıbbi kenevir etkenli ürünler, uyuşturucu amaçlı kullanılan esrar ve türevlerinden ayrılmaktadır.

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, TBMM’de kanun teklifine dair yaptığı açıklamada, dünyada kenevirin sağlık alanında yaygın olarak kullanıldığını belirterek, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini dile getirmiştir.

Kanun teklifine göre kenevirin yetiştirilmesi ve hasadından Tarım ve Orman Bakanlığı sorumlu olacak. Tıbbi kenevirin işlenmesi, ihracı, ruhsatlandırılması, kayıt işlemleri, izin ve satışı Sağlık Bakanlığı’na bırakılacak. Ürünün satışına sadece eczanelerde izin verilecek, kontrolü ve güvenliği elektronik takip sistemi ile sağlanacaktır.

Eczacılar, hali hazırda dünyanın çeşitli ülkelerinde tedavi amaçlı kullanılan tıbbi kenevirin eczanelerden satışını olumlu olarak değerlendirmektedir. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Uzm. Ecz. Taner Ercanlı, düşük THC oranlı tıbbi kenevirin kanser ve MS gibi hastalıklar sebebiyle şiddetli ağrı çeken hastalara önerildiğini belirtiyor. Ercanlı, tıbbi kenevirin ağrı kesici ve antidepresan etkisi sebebiyle geniş bir yelpazede kullanıldığını vurgulamaktadır.

Eczacı Erdal Kurt, Türkiye’de kemoterapi gören bazı kanser hastalarının Türk Eczacılar Birliği aracılığı ile yurtdışından tıbbi kenevir ürünleri getirtebildiğini aktarmıştır. Tıbbi kenevir etken maddeli ürünlerin eczaneler üzerinden kontrollü bir şekilde hastalara ulaştırılmasını savunan Kurt, bu sürecin Sağlık Bakanlığı tarafından etkin bir şekilde yürütülmesinin önemini vurgulamaktadır.

Eczacılar, tıbbi kenevir ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ürünlerin eczanelerde satışının yaygınlaştırılması gerektiğini savunmaktadır. Sağlık ürünlerinin halka ulaştırılmasının en güvenilir yolu olarak eczanelerin öneminin altını çizmektedirler.

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

Gizli şeker hastalığı nedir, nelere dikkat etmeli?

Prediyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker hastalığı tanısı korkutucu olabilir ama uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz büyük fark yaratabilir

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir