Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Üreme Sağlığı ve Çevresel Tehditler

Yaşam kalitemiz, geleceğimizi etkileyen önemli bir faktördür. Bu bağlamda, erkeklerin üreme sağlığını tehdit eden unsurlara dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, günümüz modern yaşamının getirdiği çevresel toksinler, obezite, yoğun stres ve günlük hayatta kullandığımız elektronik cihazların erkek üreme sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini açıklamaktadır. Ancak, umutsuzluğa kapılmadan yapılacak bilinçli yaşam tarzı değişiklikleri ve erken dönemde alınacak tıbbi destek ile bu olumsuz durumun tersine çevrilebileceğini belirtmektedir.

Erkeklerde Sperm Kalitesinde Düşüş

Doç. Dr. Danacıoğlu, dünya çapında gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara atıfta bulunarak erkeklerde sperm kalitesinde belirgin bir düşüş olduğunu dile getirerek, şunları söylemektedir:

1970’ten bu yana batı ülkelerinde erkeklerde sperm yoğunluğunun %50’den fazla azaldığı ortaya konmuştur. Bu durumun nedenleri arasında kimyasal toksinler, çevresel maruziyet, hormonal bozukluklar ve kötü yaşam alışkanlıkları yer almaktadır.”

Cihazların Kullanımı Önemli!

Dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve uzun süreli oturma pozisyonunun olumsuz etkilerine de değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, şunları belirtmektedir:

Bu cihazların sürekli kasık bölgesine yakın taşınması testis ısısını artırmaktadır. Testis ısısındaki artış, sperm üretimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca obezite, hormonal dengeyi bozarak ve inflamasyonu artırarak erkek üreme sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir.”

Riskler Devam Ediyor

Kilo artışının kısırlık üzerinde önemli etkileri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Danacıoğlu, “Vücut kitle indeksi arttıkça sperm kalitesi anlamlı şekilde bozulmaktadır. Bu durum, bilimsel olarak da kanıtlanmıştır” ifadesini kullanmaktadır.

Toplumda farkındalık oluşturmanın ve yaşam tarzında değişiklikleri teşvik etmenin önemine değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek kısırlığı artık halk sağlığını da ilgilendiren bir durumdur. Tıbbi yardım alınması önemlidir. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, tedavi sürecinde büyük rol oynamaktadır” şeklinde konuşmaktadır. (DHA)

Related Posts

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

Gizli şeker hastalığı nedir, nelere dikkat etmeli?

Prediyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker hastalığı tanısı korkutucu olabilir ama uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz büyük fark yaratabilir

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir