Çevreyi kurtarmaya para yetişmiyor

Çevreyi Koruma Mücadelesi: Ekonominin Güçlükleri

Bahar KURŞUN

Vatandaşlar ve çevre örgütleri, Türkiye’nin dört bir yanında doğa talanlarına karşı mücadele ediyor. Ancak ekonomik zorluklar çevreyi korumayı da güçleştiriyor. Dosya ve bilirkişi ücretleri dava açmayı zorlaştırıyor. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, yaşadıkları sıkıntıları SÖZCÜ’ye anlattı.

Sorun Büyüyor

Çanakkale ve Balıkesir’de birçok projeye karşı hukuk mücadelesi yürüttüklerini belirten Doğan, “Dosya parası, pul ücreti, avukatlık ücreti… Özellikle bilirkişi ücretleri çözmesi zor hale geldi. Keşif için 120 bin ile 140 bin lira ödememiz gerekiyor. 200 bin lirayı bulduğu oluyor. Kazanırsak bu parayı geri alıyoruz. Ancak o da iki, üç yılı buluyor. Paramız pul oluyor. Ortalama bir dava için gereken maddi kaynak en az 200-250 bin TL. arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

Kamu Davası Sayılsın

Bazı davalarda bilirkişi için adli yardım talep ettiklerini söyleyen Doğan, “Kaybedersek, Hazine’ye parayı geri ödüyoruz. Ancak karşılamakta zorluk çekiyoruz. Bu da derneğe icra demek oluyor. Aslında adli yardım da sorunu çözmüyor. Çevre davalarının masrafı devlet tarafından karşılansın, kamu davası sayılsın istiyoruz” dedi.

Korku İklimi Var, Köylü Çekiniyor

Doğan, karşılaştıkları zorlukların sadece ekonomik olmadığını dile getirip şöyle dedi: “bilim insanlarının desteğine ihtiyacımız var. Destek olanların sayısı az. Köylüler, yöre halkı Korku ikimi nedeniyle davacı olmak istemiyor. Gönüllü avukat bulmakta güçlük çekiyoruz.”

Dayanışma Çağrısı Yaptılar

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği 77 dava açtı. 40 davayı kazandı. 8 dava kaybedildi. 14 dava çeşitli nedenlerle reddedildi veya düştü. 15 dava devam ediyor. Toprağı, suyu, havayı korumak için çalıştıklarını söyleyen Doğan, dava ücretlerini karşılamak için dayanışma çağrısı yaptı.

Related Posts

Rus iş insanı Karapetyan’ın Ermenistan’da tutuklanmasına tepkiler gelmeye devam ediyor

Ermenistan’da Paşinyan ile Ermeni Apostolik Kilisesi arasında yaşanan gerginlikte kilisenin yanında yer alan Ermeni asıllı Rus iş insanı Samvel Karapetyan’ın tutuklanmasına dünyanın dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor.

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması: Mustafa Keleş ile Murat Keleş’e tutuklama talebi

İBB’nin görevinden uzaklaştırılan tutuklu Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB’ye yönelik yürütülen ‘yolsuzluk’ soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in oğlu Mustafa Keleş ile yeğeni Murat Keleş, tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Netanyahu: İran’a ait bütün nükleer tesisler vurabililir

Netanyahu: İran’a ait bütün nükleer tesisler vurabililir

CHP’li Emir’den ‘zeytin kıyımına’ tepki

CHP’li Murat Emir, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na bugün gelen yasa teklifinin “zeytin kıyımı”na yol açacağını savunarak, yasanın geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

Netanyahu’dan Trump’a teşekkür: Yanımızda duruyor

Netanyahu’dan Trump’a teşekkür: Yanımızda duruyor

‘ABD’den demokrasi dilenenlerle yolumu ayırıyorum’ demişti: Muharrem İnce CHP’ye katılıyor

“ABD’den demokrasi dilenenlerle, ‘Atatürk’ diyemeyenleri yönetici yapanlarla yolumu ayırıyorum. CHP artık tabeladan ibarettir” diyerek 2021’in Şubat ayında CHP’den istifa eden ve Memleket Partisi’ni kuran Muharrem İnce’nin eski partisine katılacağı iddia edildi. İnce’ye gelecek hafta düzenlenecek törenle rozet takılacağı, Memleket Partisi yöneticilerinin de CHP’ye üye olacakları belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir