İcra dairelerine gelen dosya sayısı bir yılda 1 milyon 519 bin adet arttı… Borçlar nefes aldırmıyor

KOBİ’lerin ve Yurttaşların Borçları Hızla Artıyor

İşletmeler ve yurttaşlar, her geçen gün artan borç yükleriyle karşı karşıya kalıyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ’ler) bankalara olan borçları 5 trilyon lirayı aşarken tarım sektörünün borçları da ilk defa 1 trilyon lira sınırını geçti. Yurttaşların ise borç miktarı 4.8 trilyon lirayı buldu. İcra dosyalarının sayısı bir yılda 1 milyon 519 bin adet arttı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu’nun ekonomi raporuna göre, borçlardan icra dosyalarına kadar çeşitli değerlendirmeler yapıldı:

  • KOBİ BORÇLARI 5 TRİLYONU AŞTI: KOBİ’lerin bankalara olan borçları nisanda bir önceki aya göre 201 milyar lira daha artarak 5 trilyon 33 milyar liraya yükseldi.
  • TAKİBE DÜŞEN BORÇLAR: KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçları bu yılın ilk dört ayında yüzde 15.1 oranında artarak 660 milyar lira arttı. Aynı dönemde KOBİ’lerin gecikmeli ödemelerinden dolayı bankalarca icra takibine alınan borçlar ise 29.4 milyar lira artarak 115.9 milyar liraya yükseldi.
  • TARIM SEKTÖRÜ 1 TRİLYON TL BORÇLA: Tarım sektörünün bankalara olan kredi borçları nisan ayında 38.4 milyar lira artarak ilk defa 1 trilyon 9 milyar liraya ulaştı. Sektörün kredi borçları yılın ilk dört ayında 140 milyar lira artış gösterdi. Tarım sektörünün aynı dönemde icra takibine alınan borçları ise yüzde 74.8 artarak 2.7 milyar lira artışla 6.3 milyar lira oldu.
  • YURTTAŞLARIN BORÇ YÜKÜ ARTIYOR: Yurttaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 23-30 Mayıs haftasında 114.8 milyar liralık artışla 4 trilyon 684 milyar liraya çıktı.
  • İCRA KRİZİ GENİŞLİYOR: İcra dairelerine 1 Ocak-6 Haziran tarihleri arasında UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı, önceki yıla göre yüzde 5.9 oranında artış göstererek 4 milyon 336 bin dosyaya ulaştı. UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde bekleyen toplam dosya sayısı ise 6 Haziran itibarıyla 23 milyon 630 bine yükseldi. Son bir yılda derdest dosya sayısı net olarak 1 milyon 519 bin adet arttı.

Related Posts

Türkiye’de kurulan ve kapanan şirket sayılarında artış!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), mayıs ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mayısta kurulan şirket sayısı, nisana kıyasla yüzde 15,5 artışla 7 bin 590’dan 8 bin 765’e çıktı. Aynı dönemde kapanan şirket …

Altında yükseliş yerini dalgalanmaya bıraktı

Ons altın bu sabah 3344 dolara kadar geriledi. Şu sıralarda düne göre yüzde 0,39 düşüşle 3.356 dolardan işlem görüyor. Altın fiyatı hafta başından bu yana yüzde 2,2 düştü. Ay başından bu yana bakıldığında ise yüzde 2 artıda. Ons altın yıl başından bu …

Merkez Bankası sabit tuttu, bankalar yarışta: En yüksek mevduat faizi veren bankalar belli oldu

TCMB, politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Bu kararla birlikte mevduat faizlerinde kısa vadede düşüş beklentisi azaldı. Bankaların sunduğu en yüksek mevduat faiz oranı yüzde 53 seviyesinde seyrederken, 1 milyon TL’lik yatırımla 32 günde 37 bin TL’nin üzerinde net getiri sağlanabiliyor.

Zirai donda 90 bin mağdur

Türkiye’de birçok ilde etkili olan zirai dondan en çok üzüm etkilendi. 90 bine yakın çiftçi mağdur oldu. 184 bin poliçenin yüzde 62’sine hasar isabet etti. Çoğunluğu hasat edildiği için zirai don zararı narenciyede çok düşük kaldı

Dünya devi markadan ‘yapay zeka’ hamlesi! Binlerce kişi işten çıkarılacak

Teknoloji devi Microsoft, yapay zekâ odaklı büyüme stratejisini sürdürürken, insan kaynağını yeniden yapılandırma adımları atıyor. Şirketin özellikle satış bölümlerinde görev yapan binlerce çalışanı etkileyecek yeni bir işten çıkarma planı gündemde …

Melon ve Endeavor Türkiye iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu” yayımlandı

Melon ve Endeavor Türkiye iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu” yayımlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir