Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Yeni Zayıflama İlaçları Karşılaştırıldı: Mounjaro vs. Wegovy

James Gallagher
Sağlık ve Bilim Muhabiri

Son günlerde yapılan bir araştırmada, iki zayıflama ilacı Mounjaro ve Wegovy’nin etkileri karşılaştırıldı ve ilginç sonuçlar elde edildi.

Yapılan incelemede, her iki ilacın da kilo verme konusunda etkili olduğu belirlendi. Ancak 72 haftalık tedavi sonunda Mounjaro kullananların %20’lik kilo kaybı, Wegovy kullananların %14’lük kilo kaybını geride bıraktığı görüldü.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, her iki ilacın da faydalı olduğunu ancak Mounjaro’nun daha fazla kilo vermesi gerekenlere daha çok yardımcı olabileceğini belirtti.

Wegovy olarak da bilinen semaglutid, yemekten sonra vücutta salgılanan bir hormonun etkisini taklit ederek beyindeki iştahı kontrol altında tutuyor. Diğer yandan Mounjaro veya tirzepatid ise farklı bir mekanizmayla çalışarak kilo vermeye yardımcı oluyor.

Ortalama 113 kg ağırlığındaki 750 obez kişinin katıldığı araştırmada, Mounjaro’nun üreticisi Eli Lilly tarafından finanse edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda:

  • Mounjaro kullananların %32’si vücut ağırlıklarının dörtte birini kaybetti, buna karşılık Wegovy kullananlarda bu oran %16’da kaldı.
  • Mounjaro kullananların bel çevreleri 18 cm küçülürken, Wegovy kullananlarda bu oran 13 cm olarak ölçüldü.
  • Mounjaro kullananların kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri Wegovy kullanıcılarına göre daha düşük çıktı.
  • Her iki ilacın da benzer yan etkilere sahip olduğu gözlendi, ancak kadınların erkeklere göre daha fazla kilo verme eğiliminde olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten Dr. Louis Aronne, “Obezite hastaları için semaglutid (Wegovy) oldukça etkili olacaktır, ancak daha fazla kilo vermesi gerekenler için tirzepatid (Mounjaro) daha iyi sonuçlar verebilir” dedi.

Tirzepatide Daha Fazla Talep Görüyor

Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Naveed Sattar ise, iki ilacın da iyi seçenekler olduğunu belirtirken, “Bazıları %15 kilo kaybıyla memnun olabilirken, diğerleri daha fazla kilo vermek isteyebilir” dedi.

Mevcut durumda tirzepatid (Mounjaro) satışlarının semaglutid’in önünde olduğunu vurgulayan Prof. Sattar, yapılan araştırmanın bu durumu hızlandırabileceğini ifade etti.

Diğer yandan Wegovy, kalp krizi gibi durumları önlemek için ruhsatlı bir ilaçken, Mounjaro için benzer çalışmalar henüz tamamlanmış değil.

Zayıflama ilaçlarına yönelik araştırmalar devam ederken, yeni ilaç formları ve daha etkili tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Prof. Sattar, yapılan araştırmaların obezitenin önlenmesi konusunda umut verici olduğunu belirtirken, toplumların daha sağlıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Bu haberi BBC gazetecileri hazırlayıp kontrol etmiştir ve çeviri sürecinde yapay zekadan da faydalanılmıştır.

Related Posts

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Uzmanından “kene sayısında önceki yıllara göre olağanüstü bir artış yok” açıklaması

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor! İnatçı öksürüğünüzün nedeni olabilir

Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle reflü hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumda doğru sanılan 9 yanlış bilgiyi anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir