15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçiler Zararında Üretim Yaparak Zor Durumda

Soğan üreticileri, maliyetlerini karşılayamayarak zarara uğruyor. Pazarda yüksek fiyatlarla satılan soğanlar, yerli üreticileri olumsuz etkiliyor. İthal soğanlar, yerli üreticileri daha da zor durumda bırakarak krizi derinleştiriyor. Üreticiler, yerli ürünlere destek olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üreticilerin Çığlığı: “Yerli Ürünleri Değerlendirin!”

Evrenel‘de yer alan Volkan Pekal‘ın haberine göre, tarlasında durumu değerlendiren Çiftçi Hamit Altundağ, “Zor zamanlar yaşıyoruz. Üretmek isterken zarar ediyoruz. Bu durum hiçbir sektörde yok. Faizle uğraşmasak daha fazla kazanırız ama biz üretim yapmak istiyoruz. Ürünlerimiz henüz oluşmadan dışarıdan ürün getiriliyor. İçimiz yanıyor. Tüketici pahalıya alıyor, üretici kazanamıyor” şeklinde konuştu.

“Ürünlerimizin Değeri 4-5 TL’ye Düştü”

Altundağ, geçen yıl eylül ayından beri soğan üretimi için uğraştıklarını belirterek, doğal zorluklar, zararlılar ve hastalıklarla mücadele ettiklerini ifade etti. Ancak hasat zamanı geldiğinde piyasanın çöktüğünü söyleyen Altundağ, üretim maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Bir dönüm soğanın maliyeti yaklaşık 30 bin TL civarında. Bu da kilo başına 15 TL’ye denk geliyor. Ancak piyasada ürünlerimiz 4-5 TL’ye bile zor alıcı buluyor. Bugün teklif edilen fiyatlar 4-5 TL; halbuki sadece çuvallama ve işçilik maliyeti bu kadar” açıklamasında bulundu.

“Devlet, Yerli Ürünleri Desteklemeli”

Altundağ, piyasada yaşanan krizin nedenini ithalata bağladı. Mısır ve Özbekistan‘dan soğan ithal edildiğini öğrendiklerini belirten Altundağ, bu durumun yerli üreticileri mağdur ettiğini dile getirerek, “Ürünlerimiz tarladayken ithalat yapılırsa ne yapabiliriz? Devlet, öncelikle yerli ürünlere destek olmalı. Tarım Bakanlığı ne zaman ve ne kadar ürün ekildiğini biliyor. Bu verilere göre politikalar belirlenmeli. Ama ne yazık ki biz ürettiğimizde zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Çiftçiler Desteklenmeli, Tüketici Ucuz Ürün Satın Almalı”

Altundağ, devlet yetkililerinden acil destek talebinde bulunarak, “Devlet büyük ancak çiftçilerine sahip çıkmalı. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Gübre, mazot, ilaç üreticilere desteklenmeli. Çiftçiler kazanmalı, tüketiciler ucuz ürün almalı. Ancak bu sistemle hem üreticiler zarar görüyor hem de tüketiciler pahalıya mal alıyor” şeklinde açıklamada bulundu. Tarlasında yaklaşık 350 ton soğan bulunduğunu belirten Altundağ, bu ürünlerin satılamaması durumunda 2 milyon TL‘lik zararının olacağını ifade ederek, “Eğer üretim yapmazsak çocuklarımızı nasıl geçindireceğiz?” dedi.

Diğer Haberler: Soğan Talebi Azalınca Bahçeler Zarar Gördü

Başka bir çiftçi ise, fiyatların işçilik maliyetlerini karşılamadığı için tarlasını boş bıraktı. Tarla sahibi haber verincen, tarla başak toplayan vatandaşlarla ve hayvanlarla dolmuş. Başak toplayan Mehmet, ürünlerin tarlada kaldığını belirterek “Allah çiftçilere yardım etsin. Bu yıl kazanç olmadı, soğanlar tarlada kaldı, bahçeler zarar gördü. Biz de soğan almak için buraya geldik” dedi.

Soğanların değer kaybetmesiyle ilgili bilgi edinen bir kadın ise, “Eğer değersizse neden pahalıya mal alıyoruz?” şeklinde sordu. Kadın, pazarda soğanların 10-15 TL arasında satıldığını belirterek, “Gelen haber üzerine geldik. Pazar fiyatlar yüksek. Eğer toplarsak 5-6 ay bu soğanlarımızı yiyoruz. Bu şekilde masraftan kurtulmuş oluruz” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Pandemi bitti o da bitti: İflasın eşiğinde

COVID-19 pandemisi sırasında artan gıda stoku talebiyle büyük popülarite kazanan Amerika merkezli konserve gıda devi Del Monte Foods, son dönemde düşen satışlar ve ağır borç yükü nedeniyle iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Şirketin baş yeniden …

Alkole yarın zam geliyor: En ucuz bira 70 TL olacak

Haziran enflasyonunun açıklanmasının ardından 3 Temmuz’da otomatik olarak güncellenen ÖTV, alkollü içecek fiyatlarını sert şekilde etkiledi. Tekel bayilerinden gelen son bilgiye göre, zamlı tarifeyle en ucuz bira 70 TL, rakı fiyatları ise daha yüksek seviyelere ulaştı. Zamlı fiyatlar 6 Temmuz’da yürürlüğe giriyor.

Borsa haftayı nasıl tamamladı? İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (4 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,36 puan artarken, toplam işlem hacmi 85 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,89 ile spor, en çok …

Bekarlara şok! Ek vergi alınacak

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, başkent Üsküp’te düzenlenen “Demografik Eğilimler, Zorluklar ve Olası Çözümler–Demografik Dirençlilik İçin Stratejik Belgelerin Geliştirilmesi” başlıklı etkinlikte, ülkenin karşı karşıya olduğu nüfus …

Mobilya sektöründe sürpriz hamle: Sessiz sedasız bir satın alım gerçekleşti

Alfemo Mobilya, bundan sonra faaliyetlerini Zeren Group Holding çatısı altında devam ettirecek. Zeren Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Yiğit Zeren “Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla Alfemo’nun marka bilinirliğini ve globaldeki büyümesini artıracağız” dedi.

Borsa güne yükselişle başladı (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kazanarak 10.228,39 puandan tamamladı Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,72 puan ve yüzde 0,19 artışla 10.248,11 puana çıktı. Bankacılık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir