T24 Dış Haberler
Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders, Hollanda’daki ilk sağcı koalisyon hükümetinin temelleri üzerinde anlaşmaya vardı.
Parlamentodaki sandalyelerin dörtte birini kazanmasından altı ay sonra, İslam ve göçmen karşıtı Özgürlük Partisi (PVV), dört partili koalisyonun liderliğini üstlenecek.
Çarşamba akşamı parlamentodaki partiler tarafından resmî olarak oylanması gereken bir anlaşmayla, merkez sağ Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Yeni Toplumsal Sözleşme Partisi (NSC) ve Çiftçi-Vatandaş Hareketi (BBB) ile bir hükümet kuracak.
Ancak 60 yaşındaki siyasetçi, alışılmadık ve deneysel bir “iş hükümeti” düzenlemesiyle Hollanda’nın bir sonraki başbakanı olamayacak.
Wilders, Hollanda basınına verdiği demeçte “İyi haber şu ki müzakereciler arasında bir anlaşmaya vardık ama elbette bu ancak parlamentodaki partiler de anlaşmaya vardığında kesinleşir” dedi. Wilders, başbakanlık tartışmasıyla ilgili olarak da “Bugün başbakan hakkında konuştuk ve bu tartışmaya daha sonra geri döneceğiz” dedi.
Mart ayında dört parti, yüzde 50’si siyasetçilerden ve yüzde 50’si siyaset dışından olmak üzere kısmen teknokrat bir hükümet hedefleme konusunda anlaşmıştı.
Manifestosunda İslami okulların, camilerin ve Kuran-ı Kerim’in yasaklanması ve AB’den ayrılmak için referandum yapılması çağrısında bulunan Wilders, Hollanda parlamentosunda, VVD’nin liderliğini mevcut başbakan Mark Rutte‘den devralan Dilan Yeşilgöz-Zegerius ve BBB’nin ilk hükümet görevi olan Caroline van der Plas‘ın da aralarında bulunduğu diğer koalisyon partisi liderleriyle birlikte oturacak.
Müzakereler sırasında Wilders, İslam karşıtı tutumundan açıkça uzaklaştı ve üç yasa taslağını sembolik olarak geri çekti.