Ozan Bingöl yazdı: Çiftçi bütçeden 3.5 trilyon alacaklı

Tarım Sektöründe Devam Eden Zirai Don Felaketi ve Çiftçilerin Yaşadığı Zorluklar

OZAN BİNGÖL

Son günlerde, tarihin en büyük zirai don felaketi nedeniyle çiftçilerimiz büyük mali kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun zamandır gereken desteği alamayan çiftçilerimizin, toprağa olan güvenini kaybetmemesi için desteklenmeye ihtiyaçları vardır. Bu dönemde, çiftçilerin geçmişten kalan desteklerinin ödenmesi ve gıda enflasyonu gibi sorunların çözümü için adımlar atılması hayati önem taşımaktadır.

Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde tarım kesimi devletten 3,5 trilyon lira alacaklı durumdadır. Bu rakam, tarım sektörüne verilen önemin ve desteklerin yetersizliğinin bir göstergesidir.

Türkiye’de Nüfus Artarken Tarım Alanları Azalıyor

Türkiye’nin nüfusu her yıl artarken, ekilen tarım alanları giderek azalmaktadır. Bu durum, ülkenin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılığını ve yanlış tarım politikalarının sonuçlarını ortaya koymaktadır.

Ülke genelinde tarım alanlarının 2001-2023 döneminde %8,3 oranında küçüldüğü belirlenmiştir. Bu dönemde kişi başına düşen tarım alanı 0,40 hektardan 0,28 hektara kadar düşmüştür.

Tarım Destekleri Milli Gelirin Yüzde Birinden Az Olamaz

5488 sayılı Tarım Kanunu, tarımsal desteklerin milli gelirin en az yüzde biri kadar olması gerektiğini belirtmektedir. Ancak, yıllar içinde verilen tarımsal destekler, bu hedefin çok gerisinde kalmıştır.

2006 yılından bu yana çiftçiye verilmesi gereken tarımsal desteklerin, mevzuatta belirtilen yüzde birlik tutarın çok altında kaldığı ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığı görülmektedir.

Çiftçiler Devletten Hak Ettikleri Desteği Almalıdır

2006-2024 döneminde eksik ödenen tarımsal desteklerin çiftçilere ciddi bir borç yüklediği açık bir şekilde ortadadır. Bu desteklerin gecikmeden ödenmesi ve çiftçilere gereken desteğin sağlanması, sektörün sürdürülebilirliği için önem arz etmektedir.

Çiftçilere doğru destekler yapılmadığı sürece tarımsal üretimde ve gıda arzında sorunlar devam edecek ve çiftçilerin yaşadığı zorluklar artmaya devam edecektir.

Faiz Harcamaları Tarıma Yeterince Destek Olmamakta

Gıda arz güvenliğinin öncelikli olduğu bir dönemde tarıma yapılan desteklerin yetersiz kalması, ekonomik anlamda çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları artırmaktadır. Faiz harcamalarının tarımsal desteklerin çok üstünde olması, sektörün gelişmesi ve çiftçilerin desteklenmesine engel teşkil etmektedir.

Related Posts

En düşük emekli aylığı kanun teklifi komisyonda kabul edildi

En düşük emekli maaşının 16 bin 881 TL’ye yükseltilmesini öngören madde, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

En düşük emekli maaşı belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 TL yüzde 16.67’lik enflasyon artış oranı kapsamında 16 bin 881 TL’ye yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Sıfır zam alacak emeklileri açıkladı! Ankara’ya yürüyecekler

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu İşçilerinin sorunlarını dile getirmek amacıyla İstanbul’dan yola çıkarak Bilecik’te açıklamalarda bulundu. Sendika üyesi işçilerle birlikte …

Trump’tan Powell’a savaş ilanı: Hisseler çakıldı

New York borsası haftanın ikinci gününü karışık seyirle tamamlarken, yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif söylemleri arasında yön aradı. Dow Jones endeksi günü 400 puan artışla 44.494,94 …

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir